Body-märke och introduktion till attribut
Innan vi går börjar med nya märken vill jag betona vikten av Body-märket och dess betydelse för hemsidans utseende.
Det är dags att introducera parametrar eller attribut. En parameter (attribut) kan beskrivas som en egenskap för märken. Olika märken har olika egenskaper; dock finns det en del märken som har gemensamma egenskaper.
<BODY>-märket har attribut som anger hemsidans bakgrund, textfärgen, länkfärgen o s v.
En webbsida med röd bakgrund har attribut BGCOLOR=”red” i sitt BODY-märke. Fullständiga HTML-koden blir:
<BODY BGCOLOR=”red”>
Oftast nöjer man sig inte enbart med att ange bakgrundsfärgen utan man vill påverka resten av webbsidan. Glöm inte att BODY-märket är startpunkten för det som ska visas på skärmen vilket gör att alla attribut i det har global effekt. I praktiken betyder det att om du anger att textfärgen ska vara blå kommer det att gälla för hela webbsidan, om man inte i efterhand ändrar specifika stycken, meningar och ord i texten.
Attribut som tar hand om textfärgen heter TEXT=” ”. Koden som anger röd bakgrund och blåfärgad text på en webbsida blir:
<BODY BGCOLOR=”red” TEXT=”blue”>
Det man ofta vill ändra är färgen på länkar i sitt dokument. Detta gör man med attribut LINK=” ”. Standard värdet för länkar är blå och det behöver man inte ange ifall man vill behålla färgen.
Anta att vi vill ha en röd bakgrund, blå text och gröna länkar på en webbsida:
<BODY BGCOLOR=”red” TEXT=”blue” LINK=”green”>
Du har säkert märkt att färgen på länkar du redan besökt har ändrat sin färg efter besöket? Det ska vi också påverka. Vissa länkar vill man inte ändra färg på efter att man klickat på dem. Till ex. om du har en meny på din webbsida kanske du vill att länkfärgen förblir detsamma oavsett om man klickat på dem eller inte.
Koden för röd bakgrund, blå text och alltid gröna länkar blir:
<BODY BGCOLOR=”red” TEXT=”blue” LINK=”green” VLINK=”green”>
Självklart kunde vi ange vilken färg som helst i VLINK=” “. Denna egenskap anger färgen på besökta länkar på din webbsida.
Notering: Färgen man anger behöver inte anges som jag gjort hittills (red, green, blue). Man kan ange färgerna i hexadecimalform: #ffffff.
Du har säkert sätt det tidigare. Det som är viktigt just nu är vetskap att det kvittar vilken metod du använder för att ange färgen på dina element i dokumentet. Dock måste jag påpeka att hexadecimalform ger större urval av färgerna.
Hexadecimalformen består av tecknet ”#” följd med 6 hexadecimala siffror (tal: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, a, b, c, d, e, f).
Varje sifferkombination av hexadecimala tal motsvarar en viss färg.
Föredrar du första varianten är det bra att veta vilka färger som kan anges. Det är enbart 16 standard Windows färger: Black, white, green, blue, yellow, magenta, cyan, purple, gray, lime, maroon, navy, olive, silver, and teal.
För att sammanfatta BODY-märket har jag samlat de viktigaste attribut kopplade till det:
Attribut: |
Exempel: |
Bgcolor |
<body bgcolor=”green”> |
Text |
<body text=”green”> |
Link |
<body link=”green”> |
Vlink |
<body vlink=”green”> |
background |
<body background=”bild.gif”> |
Du ser att i tabellen finns det ett attribut som jag inte nämnt hittills: BACKGROUND. Det används ifall man vill ha en bild i bakgrunden istället för en vanlig färg.
Tänk på att genvägen till bilden måste vara exakt. En annan sak är bildstorleken. Man ska se till att ha små bilder (i storlek) annars kommer din webbsida att laddas långsamt för dina besökare.
Andra bloggar om: it, html, server