Svensk Server

februari 1, 2007

Vad är en server?

Sparat under: Server Artiklar — admin @ 12:43 e m

Svenska benämningen på en server är - värddator.
I datasammanhang är en värddator lima med ett system som betjänar andra system och klienter, ofta över ett nät. Ibland kan ordet syfta på den fysiska datorn eller programvaran den kör (implementerar serverfunktionen).

a ) Servern som den fysiska datorn
Varje dator kan vara en värddator i något sammanhang. Ofta avser man en server som en dator som är bättre utrustad och är kraftfullare än vanliga datorer för hemmabruk.

b) Servern som programvaran som körs
E-post, World Wide Web och DNS är bara några av vanliga tjänster som behöver en värddatorer när man använder Internet.  Olika operativsystem kallar server-programvaran olika saker när den kör.
Windows NT/Windows 2000/Windows XP kallar man tjänsten för service.
Under Unix kallar man tjänsten för daemon.

Ordet server betyder ungefär den som ger service (engelskans server och servant).

Vanliga servrar:

1 ) e-postserver 
Det är en server vars uppgift är att ta emot e-post från andra e-postservrar och sortera dem hos rätt användare, och att skicka e-post från användare till andra e-postservrar.

2 ) webbserver
Det är en server som tar emot förfrågningar från webbläsare och besvarar dem med de webbsidorna. Med andra ord: det som händer när man surfar på Internet.

Svensk Server är en blogg om svenska sajter som täcker ämnet “server” och all information kommer att cirkulera kring servrarna och den svenska server marknaden.

Inga kommentarer »

Inga kommentarer ännu.

RSS för kommentarer till det här inlägget. TrackBack URL

Kommentera

You must be logged in to post a comment.

Drivs av Wordpress